Tento hráškový krém je vhodný jako slavnostní polévka, ale i na běžné dny. Děti ji milují a má veselou barvu, je výborná s dobrým kvasovým chlebem nebo s krutónky. Já tedy jsem hodně polévková, protože teplá polévka mi vždycky udělá moc dobře, máte taky rádi polévky? Původně jsem vám sem chtěla recept přidat už na Vánoce a taky vám popřát, ale nakonec jsem to vůbec nestíhala, takže se vám vlastně tímto tak trochu omlouvám, že jsem vám tady ani nepopřála krásné Vánoce, což už je teď bohužel pasé, ale alespoň do nového roku vám chci popřát jen to nejlepší, spoustu nových chutí, co nejvíce radostí, štěstí, zdraví, lásky, pohody a splněných přání a já se moc těším na nové recepty tady s vámi, děkuju vám hrozně moc, že jste tady .) a to nejdůležitější pro mě zůstává – abyste se inspirovali a pochutnali jste si!
This creamy green pea soup is just my favourite, so very delicious and this colour! It can be also prepared as a festive soup for Christmas dinner for example. It is great with fresh bread but also with crunchy roasted bread and bacon. You can also use plant-based cream and if you skip the bacon you have a deli vegan soup! Please let me also send you my best Holiday wishes with this post, and Happy New Year! Hope your year will be just healthy, happy and lucky one! Thank you so very much for being here with me and reading my blog, also for all your support on Instagram, I really appreciate it very much! It´s very important for me that I can continue to inspire you, so you can eat well and discover new honey flavours!
Hráškový krém
Vytisknout receptIngredience
- 600g čerstvého nebo mraženého zeleného hrášku/ 600g fresh or frozen green pea
- 1-2 šalotky nebo 1 menší cibule/ 1-2 shallot or 1 small onion
- 2 stroužky česneku (možno vynechat)/ 2 cloves garlic (can be skipped)
- cca 1,5 litru - 2 litry zeleninového vývaru/ cca 1,5 - 2 litres vegetable broth
- 3 veliké brambory/ 3 large potatoes
- 5 lžic smetany ke šlehání (můžeme použít i rostlinnou smetanu)/ 5 tbsp of double cream or plant based cream
- sůl, pepř/ salt and pepper
- 1 lžíce tekutého medu/ 1 tbsp of runny honey
- ghí/ ghee
- Podle počtu osob 4-8 tenkých plátků slaniny/ 4-8 bacon slices
- 1 lžička tekutého medu/1 tsp of runny honey
- cca 4 lžíce strouhanky/ cca 4 tbsp bread crumbs
- Na krutónky: 2 starší celozrnné rohlíky / 2 whole grain rolls
- 1-2 lžíce smetany k podávání/ 1-2 tbsp cream od plant based cream for serving
- semínka na posypání (směs lněných semínek, dýňová semínka apod.)/ seeds for serving ( linen seeds, pumpkin seeds..)
Postup
- Můžeme použít kupovaný zeleninový vývar, nebo si připravit (i předem) vývar vlastní./ You can buy your vegetable broth or make your own also in advance.
- Ve větším hrnci si rozpustíme cca lžíci ghí, šalotky nebo cibuli si nakrájíme na menší kousky a osmahneme na ghí, necháme zesklovatět. Mezitím si oloupeme a nakrájíme česnek a brambory, přidáme je do hrnce a přidáme také hrášek. Trochu hrášku si můžeme nechat stranou na ozdobu. Zalijeme vývarem a necháme cca 20-30 minut při mírném varu probublávat./ Transfer one table spoon of ghee in a large saucepan and add finely diced onion or shallot. Heat on a medium heat and meanwhile prepare a garlic cloves and potatoes. Peel them off and dice them into small pieces. Add them into the saucepan and add all the green peas. Add also your vegetable broth and let the mixture slowly boil for cca 20-30 minutes.
- Nyní veškerou směs rozmixujeme tyčovým mixérem a následně důkladně propasírujeme přes sítko do jiného hrnce. Hrnec s propasírovanou polévkou opět postavíme na sporák, ponecháme mírný stupeň a přidáme smetanu. Promícháme a polévku ochutnáme a dochutíme pepřem a solí. Polévku už nevaříme, jen pár minut prohřejeme a sejmeme z plotny, vmícháme lžíci medu a opět ochutnáme, je-li to potřeba dochutíme pepřem a solí./ Now use your stick blender and blend your soup until very creamy. Strain your soup through strainer into another saucepan and add cream, salt and pepper and let shimmer for a while.
- Po pasírování nám zůstanou zbytky hrášku, ze kterých si můžeme připravit šišky a přidat je do polévky. Hráškovou směs promícháme se strouhankou a přidáme sůl a pepř. Šišky osmahneme na ghí a dáme si je stranou. / We can prepare a pea cones from the rest of the peas after straining. Mix them with bread crumbs and add some salt and pepper, now roast them on ghee. Set aside.
- Připravíme si krutónky, rohlíky nakrájíme na co nejmenší kostičky a na pánvi je osmahneme také na ghíčku nebo i klasickém másle, množství záleží na vás, někdo má rád více máslové, někdo více křupavé..mírně je také osolíme a opepříme. Ponecháme stranou. /If you don´t have a fresh bread you can prepare a crunchy bread or rolls. Slice them and roast them on ghee and add a little bit of salt. Set aside.
- Na jiné pánvičce si nyní osmahneme kvalitní slaninu, když je křupavá tak sporák vypneme a přidáme lžičku medu, který se vlivem tepla rozpustí a spojí se slaninou./ Roast your bacon until golden, remove from the heat and add honey. Set aside.
- Polévku můžeme podávat, nalijeme ji do talířu nebo misek a přidáme hráškové šišky, slaninu a krutónky, pár kuliček hrášku a zasypeme i semínky dle chuti, zakápneme smetanou. Pokud nemáme krutónky podáváme polévku s chlebem. Dobrou chuť! / You can serve your soup, add some bacon, pea cones, crunchy bread and fresh green peas, also cream and seeds just before serving into each plate. Enjoy!