Ať žijí banány! Taky se vám už někdy stalo, že vám doma zčernaly a nedaly se už moc jíst? Tak to jsou přesně perfektní banány na banánový chlebíček. Ale můžeme použít i zralé žluté banány. Chlebíček je vláčný a je to ideální snídaně, nebo svačinka a také si ho můžete vzít s sebou do práce nebo i na výlet nebo piknik. Banány jsou přirozeně sladké, takže je pouze přislazený medem a je opravdu velmi chutný. K chlebíčku se skvělé hodí také medové máslo, které jeho chuť hezky doplní, což vám věřím potvrdí i kluci z flatlay fotoateliéru Mocup space, kde jsem recept fotila a kluci ochutnávali .)
Banánový chlebíček
Vytisknout receptIngredience
- 120g másla (hodně změklého)
- 1/4 hrnku tekutého medu
- 100g celozrnné špaldové mouky
- 100g hladké mouky
- 1 vejce
- 1 sáček kypřicího prášku do pečiva s vinným kamenem
- 1 lžička jedlé sody
- 1 lžička mleté skořice
- 1 lžička mleté vanilky bourbon nebo semínka z 1 vanilkového lusku
- 2-3 hodně zralé banány (2 větší,3 menší) plus 1 banán na ozdobu
- špetka soli
- 150ml bílého jogurtu
Postup
- Troubu si předehřejeme na 170-180 stupňů a formu na chlebíček vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou nebo strouhankou.
- V misce promícháme metlou změklé máslo s medem a přidáme celé vejce, promícháme do hladké konzistence.
- V jiné míse smícháme obě mouky, špetku soli, jedlou sodu, kypřicí prášek do pečiva, mletou skořici a mletou vanilku. Do moučné směsi promícháme vaječnou směs a přidáme vidličkou rozmačkané 2-3 banány a jogurt, důkladně promícháme.
- Těsto přelijeme do formy. 1 banán podélně rozkrojíme a vnitřní stranou směřující nahoru ho přimáčkneme do těsta. Dáme péct na 60 minut do trouby, průběžně ho kontrolujeme, pokud by se nám zdálo, že je to potřeba zakryjeme ho alobalem, po cca 50 minutách už můžeme špejlí kontrorolovat stav, jestliže je špejle čistá je hotový. Po vyjmutí z trouby ho necháme 15 minut ve formě a poté ho opatrně vyklopíme a necháme vychladnout na mřížce. Podáváme ho samostatně nebo namazaný medovým máslem. Dobrou chuť!