Děti milují šmoulí zmrzlinu, je to takový zvláštní fenomén 🙂 a tato se spirulinou je obarvená přírodou, jupí! Já totiž jinak moc tu modře obarvenou zmrzlinu nemusím…Tato je i chuťově velice dobrá a u nás doma se po ní jen zaprášilo.
Ingredience
- 375 ml polotučného mléka
- 375 ml smetany ke šlehání 40 %
- 1 vanilkový lusk - semínka z něj nebo 1 lžička vanilky bourbon
- 6 žloutků
- 100 g třtinového cukru
- 2 lžičky medu
- 1-2 lžičky spiruliny v prášku
- barevné cukrářské zdobení k podávání
Postup
- Pokud to lze, dáme středně veliký hrnec vychladit do mrazáku. Dala jsem ho tam cca na 20 minut. Poté ho přendáme na plotnu, nalijeme do něj mléko, smetanu a přidáme vanilková semínka. Směs přivedeme k varu a po 5 minutách odstavíme.
- Žloutky a cukr vyšleháme do světle žluté pěny, pomůže nám elektrická metla. Žloutky přimícháme ke smetanové směsi a za občasného zahřívání vše prohříváme na mírném ohni asi 20 minut. Směs by měla zhoustnout. Nakonec vmícháme med a spirulinu, důkladně prošleháme.
- Hotovou směs zakryjeme potravinářskou fólií, přitiskneme ji na povrch, aby se nevytvořil škraloup a necháme 30 minut chladnout. Poté ji dáme na 2 hodiny do chladničky.
- Vychlazenou směs přelijeme do formy na chlebíček, kterou jsme předtím vyložili potravinářskou fólií a dáme na 6 hodin do mrazáku. Skoro hotovou zmrzlinu vyndáme z formy (když to jde hůře, pomůžeme si nožem – nařežeme ji na menší kousky) a dáme do mísy, ve které ji vyšleháme ručním elektrickým šlehačem.
- Zmrzlinu vrátíme zpět do formy (už bez fólie) a dáme na další min. 4 hodiny nebo přes noc do mrazáku. Před podáváním necháme zmrzlinu trochu povolit. Podáváme s ovocem nebo s cukrářským zdobením. Dobrou chuť!