Jestli chcete o Vánocích udělat dojem, zkuste tento chlebíček, je vláčný a originální, není přeslazený a určitě se Vás budou všichni ptát, jak jste do něj propašovali ten krásný tvar :D, což nakonec ani není taková věda, jak se možná může zdát, nemusí se ani jednat o hvězdičku, takže výběr je zcela na vás!
Vánoční chlebíček
Vytisknout receptIngredience
- Na tmavé těsto:
- 100 g změklého másla
- 50 g třtinového moučkového cukru nebo tekutého medu
- 2 vejce
- 100 g hladké mouky
- 20 g holandského kakaa
- 1 lžička mleté skořice
- 1 lžička vanilky bourbon
- 1 lžička chia semínek
- 100-150 ml mléka
- Na světlé těsto:
- 150 g másla
- 50 g třtinového moučkového cukru
- 2 lžíce medu
- 1 sáček vanilkového cukru
- 1 lžička nastrouhané citronové kůry
- 2 lžíce citronové šťávy
- 3 vejce
- 150 g bílého jogurtu
- 220 g polohrubé mouky
- 1 sáček kypřicího prášku do pečiva s vinným kamenem
- moučkový cukr na posypání
Postup
- Máslo utřeme s cukrem, přidáme vejce, důkladně promícháme a přidáme mléko – množství přidejte dle savosti ostatních surovin, těsto by mělo být středně tekuté, mléko můžeme přidat i po promíchání s moučnou směsí. Do směsi pak přidáme prosátou mouku, kakao a chia semínka. Menší plech vyložíme pečicím papírem a navrstvíme na něj těsto tak, aby bylo cca 1 cm vysoké.
- Plát upečeme při 180 stupních, pečeme asi 15 minut, potom ho necháme zcela vychladnout a vykrájíme z něj zvolený motiv pomocí vykrajovátka.
- Připravíme světlé těsto – máslo utřeme s oběma cukry, kůrou, šťávou a vejci do pěny. Přidáme jogurt, med a mouku s kypřicím práškem. Formu na biskupský chlebíček vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou. Cca třetinu formy naplníme světlým těstem, přidáme v řadě za sebou naskládané vykrojené tvary z tmavého těsta, přimáčkneme je k sobě a trochu do těsta. Pak na ně nalijeme celý zbytek světlého těsta.
- Chlebíček pečeme v troubě vyhřáté na 160 stupňů 50 minut, necháme ho mírně zchladnout ve formě a pak ho vyklopíme na mřížku, necháme zcela vychladnout. Před podáváním pocukrujeme. Výborný je tak jak je, ale také namazaný máslem a medem. Dobrou chuť!