Vánoce už pomalu klepou na dveře a já mám pro vás první z receptů na vánoční cukroví. Moje obávané perníčky. Pekla jsem je za život dvakrát a nikdy se moc nepovedly, tak jsem je přestala péct. A teď, poprvé v životě se mi podařilo je celkem pěkně ozdobit! A zdá se, že to tajemství tkví ve správném pytlíčku a cukrové polevě. Mám tady i fotky z naší zahrady, kam jsem šla pro jehličí, do lesíka, kde bydlí naše místní veverky a kde bylo zrovna tak krásné světlo. Pečete perníčky? Naše děti je milují a vzhledem k tomu, že jsou velice brzy měkké, jedna dávka u nás určitě stačit nebude.
Hello my dears, how are you today? Christmas time is coming soon, so I decided to start up with Christmas baking recipes already! So you can have enough of time to prepare everything. Gingerbreads are very typicall Christmas sweets in Czech republic and we all love them so much! I used to stop baking them as I´ve never created the nice little details so much desired. But this time! for the very first time my gingerbreads are so cute, do you like them as I do? I was just so happy to got them ready so nicely. So hope you´ll find the recipe usefull and enjoy them!
Medové perníčky
Vytisknout receptIngredience
- 400 g hladké mouky/ 400g of all purpose flour
- 100 g cukru moučka/ 100g of sugar powder
- 1/2 lžičky jedlé sody/ 1 tsp of baking soda
- 4 lžičky perníkového koření (používám Sonnentor)/ 1 tsp of gingerbread spices
- 50 g másla (studeného)/ 50g of unsalted butter (cold)
- 2 vejce/ 2 eggs
- 2 lžíce tekutého medu/ 2 tbsp of runny honey
- 1 bílek na potření/ 1 egg white
- Na cukrovou polevu/ for the sugar frosting:
- 1 bílek/ 1 egg white
- 120-150 g cukru moučka/ 120-150 g of sugar powder
- 2 lžičky solamylu/ 2 tsp of potato starch
- cca 1 lžička citronové šťávy/ cca 1 tsp of lemon juice
Postup
- V míse smícháme prosátou mouku, prosátý cukr moučka, jedlou sodu a perníkové koření. Přidáme na malé kousky pokrájené nebo nastrouhané studené máslo, celá vejce a med. Rukama vypracujeme pevné hladké těsto, které zakryjeme potravinovou fólií a necháme přes noc odležet v lednici./ Mix together sifted flour, sugar powder, baking soda and gingerbread spices. Add butter, cutted into small pieces, eggs and honey. Mix well togehter using your hands. Cover the dough with plastic film and leave it in the fridge overnight.
- Těsto vyjmeme cca 30 min předem z lednice, rozdělíme si ho na dva kusy a postupně propracujeme rukama, aby změklo. Na pomoučněné pracovní ploše ho rozválíme na tenký plát o síle cca 3-4 mm. Troubu předehřejeme na 170 stupňů. Vykrájíme perníčky a přeneseme je na pečicím papírem vyložené plechy./ Put the dough out from the fridge 30 minutes before you start to work it. Cut it into two large pieces and one by one work it with your hands and make a thin oval so you can cut out wanted shapes. Preheat the oven at 170 degrees. Put your gingerbreads on a baking trays covered with baking papers.
- Perníčky pečeme cca 8 minut, průběžně je kontrolujeme./ Put them into the oven for 8 minutes, check them reguraly.
- V misce rozšleháme bílek s lžičkou vody a ihned po vyjmutí perníčků z trouby je bílkem potřeme. Tento krok můžeme vynechat, ale perníčky se nebudou lesknout./ In a small bowl whisk an egg yolk with 1 tbsp of water and coat your baked gingerbreads with thin layer of this mixture with and add of a small brush. You don´t have to do this step, but your gingerbreads won´t be so glossy. Leave them cool down on a baking rack.
- Nyní si můžeme připravit cukrovou polevu na zdobení. Potřebujeme 120-150g minimálně jednou, ale klidně i dvakrát prosátého moučkového cukru a 1 přeceděný bílek pokojové teploty. K cukru přidáme 2 lžičky solamylu a nyní všechny ingredience, tj. včetně citrónové šťávy velmi důkladně promícháme pomocí elektrického šlehače. Pokud se nám zdá, že je to potřeba přidáme citrónovou šťávu nebo případně cukr, ale myslím si, že by to nemělo být potřeba, vyzkoušejte si konzistenci nanečisto a případně přidejte a opět důkladně promíchejte. / Prepare your frosting. Mix togehter at least once or better twice sifted sugar, starch and sifted egg white, plus lemon juice. Whisk very quickly with a whisk, fot the best result whisk for 15 minutes, but 10 or 5 minutes are also ok. Add some lemon juice or sugar if needed, try your texture aside until you are satisfied with the texture.
- Zdobíme zcela vychladlé perníčky. Na zdobení jsem použila přímo k tomu určený cukrářský pytlík s velmi tenkou špičkou. Poleva rychle tuhne, tak je potřeba s tím počítat a také toto množství polevy z 1 bílku vám vystačí až na 8 plechů, čili dvojitou dávku perníčků. Držím vám palce a dobrou chuť!/ Decorate your gingerbreads while they are completely cool. I used a special little bag with a thin ending to get the best results, you can find this bag in a specialized stores. This amount of frosting made from 1 egg white can be used for a double quantity of gingerbreads. Enjoy!