Krásný pátek vám moc přeju přátelé! Taky milujete čokoládovou pěnu? Jemná, krémová, rozplývající se na jazyku, přesně ta pravá konzistence a chuť! Jinou už nikdy nebudete chtít, slibuju! Protože jestli existuje quilty pleasure je to tahle pěna. Jestli existuje nebe, mají v něm tuhle pěnu. A jestli je něco taaak moc dobrý, je to tahle pěna. TAk pokud chcete ohromit své hosty, připravte tuhle pěnu! Anebo vlastně je jedno jaký bude důvod, vyzkoušejte jí. Ňam!
Happy Friday my dears! Do you also love mousse au chocolat? This delicious, creamy and perfect mousse au chocolat is a must try! I promise you, that you will never want any other. Because if quilty pleasure exist – it´s this mousse. If heaven exist, they serve this mousse here. If anything is sooo damn good, it´s this mousse and if you want to really amaze your beloved ones, you have to prepare this mousse! Or whatever the reason is, try it! Yum!
Mousse au chocolat
Vytisknout receptIngredience
- 180g kvalitní hořké čokolády 70%/ 180g of dark chocolate 70% cocoa
- 180g másla/ 180g of butter
- 2 lžíce tekuté silné instantní kávy/ 2 tbsp of strong liquid instant coffee
- 4 vejce (bílky a žloutky zvlášť)/ 4 eggs (whites and yolks separately)
- půl hrnku tekutého medu/1/2 cup of runny honey
- 2 lžíce irské whisky/ 2 tbsp of Irish whiskey
- 1 lžíce cukru krupice/1 tbsp of caster sugar
- špetka soli/ pinch of salt
- 1 kelímek 40% smetany (vyšlehané) k podávání/ 200ml of liquid cream 40%
Postup
- Nad vodní lázní (kastrůlek a na něj posazená miska) rozpustíme čokoládu s máslem, promícháváme dokud není směs spojená a krásně hladká. Přidáme kávu a med a necháme zchladnout./ Place a medium sized bowl into a causepan filled with a little bit of water, and put all the chocolate and butter into the bowl. Let them melt on a medium heat. When the mixture is perfectly creamy add honey and coffee, set aside.
- Kastrůlek s vodou ponecháme na plotně, ve větší míse smícháme vodu s dvěma hrstmi ledových kostek a do misky, která je ohni i ledu vzdorná (tzn. nevadí jí teplotní změny) a půjde následně posadit do misky s ledem vyklepneme 4 žloutky, přidáme whisky a lžíci studené vody, toto vše posadíme nad vařicí vodní lázeň a důkladně mícháme až je směs hladká a její konzistence se podobá majonéze, následně ihned přendáme misku do ledové lázně a za stálého míchání počkáme, dokud nezhoustne. Tak a máme skoro hotovo! Vaječnou směs promícháme s čokoládovou. /Keep the saucepan shimmering away and put some ice and water into a lagre bowl. Now you need another bowl (hot/cold termp. resistant) to put egg yolks inside, add also whiskey and 1 tbsp of ice water. Place the bowl into the sauce pan and stir until creamy as a mayo. Now put the bowl into your bowl filled with ice and continue to stir, this may take some time, until very creamy and heavy. And you are almost done! Now mix together the chocolade mixture and eggie mixture.
- V jiné míse nyní ušleháme z bílků se špetkou soli velmi pevný sníh, přidáme 1 lžíci cukru krupice a opět šleháme, aby byl extra pevný. Do vychladlé čokoládovo-vaječné směsi nyní zapracujeme velmi pomalu a opatrně ušlehané bílky. / In another bowl whisk an extra stiff snow from egg whites. Add 1tbsp of caster sugar to make it extra firm. Now mix togehter chocolate mixture with snow, very carefully and slowly mix in all of it.
- Vzniklou pěnu dáme do menších nádob, ve kterých budeme servírovat. Pěnu necháme min. 3-4 hodiny chladit v lednici, ideálně přes noc. Před podáváním ji ozdobíme ušlehanou smetanou a třeba ovocem nebo kytičkou. Dobrou chuť!/ Transfer the mousse into 6 small individual ramekins and put it into the fridge for 3-4 hours minimum or better overnight. Serve topped with a layer of whipped cream with fav fruits or flowers. Enjoy!